Καλημέρα κόσμε!

Ο Μυθικισμός αποτελεί ένα εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα ρεύμα ιδεών που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Με λίγα λόγια, εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και μέσα από τη χρησιμοποίηση μιας σειράς επιστημονικών εργαλείων και θεματικών πεδίων (ιστορία, αρχαιολογία, συγκριτική μυθολογία, εθνολογία κ.α) επιχειρεί να διαχωρίσει τον μύθο από την ιστορική πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Μυθικιστικού ρεύματος έριξαν εξ’ αρχής το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών τους στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, την αμφισβήτηση δηλαδή της ιστορικής παρουσίας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού επί της γης και τα κοινά αρχετυπικά στοιχεία που παρουσιάζει στις ευαγγελικές εξιστορήσεις με μια σειρά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες από τις παραδόσεις της Μεσογειακής λεκάνης (και όχι μόνο). Το ίδιο το ρεύμα του Μυθικισμού αποτελείται από διάφορες σχολές σκέψης και προσεγγίσεων που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες το Μυθικιστικό ρεύμα παρουσιάζει εντυπωσιακή άνθηση στο εξωτερικό.Κυκλοφορούν δεκάδες σχετικά βιβλία κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται αμέτρητες διαλέξεις, debates και συνέδρια για το θέμα, ενώ ολοένα και περισσότεροι ακαδημαϊκοί καταπιάνονται με την προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού και άλλα συναφή με την ιστορία των θρησκειών θέματα.

Οι Έλληνες Μυθικιστές

Τον Νοέμβριο του 2013 μια ομάδα Ελλήνων ανεξάρτητων ερευνητών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από την ιστοσελίδα mythikismos.gr, κάνοντας μια απόπειρα να προσφέρουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του θεματικού πεδίου που ονομάζεται Μυθικισμός.

Το συνέδριο

Δυόμιση περίπου χρόνια αργότερα και το ερευνητικό αυτό πεδίο έχει ξεκινήσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην ελληνική κοινωνία, προκαλώντας το ενδιαφέρον των απανταχού ερευνητών, ανεξαρτήτως κοσμοθεωρητικών πεποιθήσεων, αποφασίσαμε να πάμε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα διοργανώνοντας εντός του 2016, στην πόλη των Αθηνών, το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο του είδους, με ελεύθερη είσοδο στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι ποικίλες εκφάνσεις των Μυθικιστικών ιδεών, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά Ελλήνων ερευνητών που δεν ασπάζονται απαραίτητα τις ίδιες φιλοσοφικές κατευθύνσεις. Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μία συμμετοχή από το εξωτερικό, γεγονός που θα προσδώσει επιπλέον αξία στο όλο εγχείρημα.

1 Comment

  1. Εδώ Βλέπετε ένα σχόλιο.
    Για να διαγράψετε ένα σχόλιο, συνδεθείτε και επιλέξτε προβολή σχολίων. Εκεί θα βρείτε την επιλογή για επεξεργασία ή διαγραφή σχολίων.

    Reply

Submit a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *